SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bispeçifik Antikor Tedavisi, Covid-19 Varyantlarına Karşı Etkili Koruma Sağlıyor

Stanfordlu bilim insanları, Covid-19 varyantlarını etkisiz hale getiren yeni bir çift antikor tedavisi geliştirdi. Bu tedavi, virüsün sabit bölgelerine odaklanıyor. İnsanlar üzerinde daha fazla test yapılması gerektiği belirtilen yöntem, koronavirüs ailesine genellenebilir.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2025 12:38
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2025 12:40
Kaynak: DHA
Bispeçifik Antikor Tedavisi, Covid-19 Varyantlarına Karşı Etkili Koruma Sağlıyor

Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları, virüsün daha az değişen bölgelerine odaklanarak Covid-19 varyantlarına karşı etkili yeni bir çift antikor tedavisi geliştirdi. İlk antikor, virüsün sabit bir kısmına tutunurken, diğer antikor enfeksiyonu önlemektedir. Bu yenilikçi yöntem, test edilen tüm SARS-CoV-2 varyantlarını etkisiz hale getirdi.

Çalışmanın kıdemli yazarı Christopher O. Barnes, "Evrime karşı dayanıklı yeni bir tedavi türü geliştirdik ve bu, SARS-CoV-2 ile enfekte olmuş bireyler için yıllarca yararlı olabilir" dedi.

Birinci yazar Adonis Rubio'nun da dahil olduğu Barnes liderliğindeki ekip, Covid-19'u atlatmış olan hastalardan alınan antikorları kullanarak bu araştırmayı gerçekleştirdi. Bu antikorların virüsle etkileşimini inceleyerek, nadiren mutasyona uğrayan virüs bölgelerine bağlanabilen bir antikor keşfettiler.

Virüsün Spike N-terminal domaini (NTD) içinde bulunan bu bölge, doğrudan tedavi için uygun olmadığı için genellikle gözardı ediliyordu. Ancak, bu bölgeye hedeflenen özel bir antikor, virüse sıkı sıkıya bağlanıyor. Yeni tedavi tasarımlarında bu faydalı çünkü başka bir antikorun virüsün reseptör bağlanma bölgesine (RBD) bağlanmasına olanak sağlıyor ve böylece virüsün insan hücrelerine yapışmasını engelliyor. Araştırma ekibi, bu ikili veya ‘bispeçifik’ antikorları CoV2-biRN ismiyle geliştirdi. Laboratuvar testlerinde, bu antikorlar SARS-CoV-2’nin bilinen tüm varyantlarına karşı güçlü nötralizasyon gösterdi. Ayrıca, farelerde omicron varyantına maruz bırakılan hücrelerde viral yükü önemli ölçüde azalttı.

Barnes, virüslerin, insanları enfekte etme kapasitelerini sürdürebilmek için sürekli olarak değiştiğini ve "Buna karşılık, geliştirdiğimiz antikorların da bu evrime ayak durması gerekiyor" dedi.

Bu buluşun, insanlar üzerinde kullanılabilmesi için daha fazla araştırma ve klinik deneylerin yapılması gerektiği belirtildi. Bu yaklaşımın umut verici olduğu ifade edilerek, sadece Covid-19 yerine koronovirüs ailesinin geneline uygulanabileceği açıklandı. Araştırma ekibi, bispeçifik antikorları tüm koronavirüsler üzerinde etkili olacak şekilde tasarlamayı planlıyor. Soğuk algınlığı, MERS ve Covid-19 gibi hastalıklara neden olan virüsleri içeren bu virüs ailesine karşı geliştirilen yöntem, grip ve HIV gibi hastalıklara karşı da etkili olabilir.

Kaynak: DHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.